joi, 25 septembrie 2014

STILURILE ÎN ARTA DECORATIVĂ - STILUL FEDERAL


http://img.tfd.com/architecture/f0393-02.png


Ușă - stil federal



Pe continentul american arhitectura și decorația de interior a relevat puternica influență a stilurilor  dezvoltate în Europa. Gustul francez s-a făcut puternic simțit în sudul Statelor Unite (după Revoluția franceză unii emigranți s-au instalat aici, și în Canada populația este în mare parte de origine franceză), iar cel britanic în rest.







http://img.tfd.com/architecture/f0393-01.png

Stil federal  -  fațadă




http://www.joannegardiner.com/user/images/Img301.gif

Stil federal - fațadă


Spiritul practic și situația materială a americanilor au imprimat interioarelor o atmosferă tipică, proprie lor.

Atât decorația cât și mobilierul, covoarele, vesela, ceramica, argintăria și cristalurile americane, cu toate sugestiile stilistice de factură europeană - și uneori arabă, turcă sau asiatică - erau lucrate în conformitate cu normele, gustul și exigențele funcționale americane.

A existat în Statele Unite o perioadă a stilului Reginei Ana, una Chippendale; barocul și în special rococoul au avut puternice ecouri. După cum au existat și creații proprii tipice, cunoscute sub numele de William și Mary.

Un stil propriu s-a închegat însă pe deplin la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul celui de al XIX-lea, și care a înflorit sub  reflexele gustului britanic. Este Stilul FEDERAL, a cărui esență artistică structurează pe deplin nivelul artistic și  capacitatea creatoare a decoratorilor americani. Sub impulsul neoclasicului au fost concepute interioare și mobilier reprezentative pentru noul stil creat în continentul care nu dăduse până atunci nici unul propriu.

Stilul, deși are numeroase caracteristici ce diferă de la un stat la altul, este unitar. Structura interioarelor și mobilierului sunt clasiciste și încorporează sugestii de baroc și rococo.

Volumele și formele folosite atât în arhitectura interioară cât și în piesele de mobilier sunt rectangulare, ovale și de semilună. Panourile, în stucatură sau lemn, de pe pereți și plafoane, reproduc în liniile amintite motive de esență clasicistă. Mobilierul era lucrat cu marchetărie florală și încrustații de bronz sau aramă (uneori aurite).


http://www.twoodman.com/Federal-Style-Home.jpg









Picioarele și suporturile erau fie ca niște colonete canelate, fie cu obișnuita terminație în  formă de labă de animal.

Tehnica decorativă a stilului Federal are câteva elemente proprii. De pildă, a folosit intens panoul de sticlă pictată și aurită pe care l-a inclus în mobilier - fie ca uși, fie placând unele panouri.

Alt element (și poate cel mai semnificativ), placajul în panouri ovale.
Aceste ovale erau uneori simple și efectul decorativ rezulta din contrastele cromatice ale lemnului de esențe diferite, alteori, în interiorul lor se compunea prin marchetărie un desen.


http://www.rubylane.com/blog/wp-content/uploads/Vintage_Photos_024.jpg






Tot în acest stil, marchetăria florală este compusă în formă de clopoței.










http://www.metmuseum.org/toah/images/h2/h2_60.4.4.jpg






http://www.artemisantiques.com/img/livingroom_view.jpg





https://shard3.1stdibs.us.com/archivesC/upload/8645/140/XXX_copy_1_of_04161-01.jpg
























Aceste elemente decorative și formele de semilunăsau ovale ale pieselor fac stilul de neconfundat. De reținut că, în ceea ce privește materialele - varitatea lor e mare și maniera de tratare cromatică, diversă. Acajuul, nucul, arborii fructiferi precum și unele esențe rare și scumpe au fost cu gust folosite. Lemnul era fie placat, fie în panouri lustruite, pictate, fie lăsat în tentele lui naturale. Culorile merg de la negrul abanosului până la roșul acajuului, galbenul lămâiului și apoi până la albul pictat și aurit ca în stilurile franțuzești.




















Oglinzile acestui stil erau ovale sau rotunde cu cadre din lemn satinat de India, încrustat cu lamele de abanos negru sau acaju roșu și erau îndeobște suspendate pe pereți. Au existat și unele ractangulare și flancate de panouri de sticlă pictată (prefigurând alegorii).


















Stofele, brocarturile, catifelele pentru interior sau în dungi paleta culorilor fiind în tonurile arătate mai jos.



Atmosfera generală a stilului degaja eleganță și o simplitate rafinată.

Stilul a fost însă invadat pe la jumătatea secolului de un amestec de influențe care a durat până la clarificarea formelor și a volumelor caracteristice gustului modern.









http://www.polyvore.com/cgi/img-thing?.out=jpg&size=l&tid=31590387



house styles
Casă stil Georgian / Federal