duminică, 31 august 2014

PREPARATE DIN OUĂ - Partea a II-a - DULCIURI






CREMĂ  DE  OUĂ

Ingrediente:

1 l lapte
6 ouă
1 lămâie

Preparare:

Se fierbe laptele cu zahărul și cu coaja de la o lămâie.

Într-un castron se sparg ouăle și se bat bine.

După ce laptele a dat într-un clocot, două, se lasă să se mai răcorească și, călduț, se varsă încet peste ouă. Se amestecă în continuu. Se toarnă într-o cratiță și se pune în cuptorul încălzit în prealabil. Crema se lasă în cuptor până se rumenește, dar în momentul când se scoate din cuptor, ea trebuie să fie încă moale.

Se răstoarnă pe un platou și se servește călduță. Nu se lasă crema să se răcească, deoarece, își pierde din savoare.






CREMĂ SPUMOASĂ DE CIOCOLATĂ

Ingrediente:

140 g ciocolată
2 lingurițe de cafea
140 g zahăr
100 g unt
3-4 ouă

Preparare:

Se prepară 3 linguri de cafea concentrată. Se topește ciocolata la bain-Marie, în această cafea. Se adaugă 100 g zahăr și untul. În momentul în care amestecul devine perfect onctuos, se încorporează, unul câte unul, 3 gălbenușuri, amestecând continuu. Se bat albușurile spumă cu restul de zahăr și se adaugă în cremă.

Se servește în cupe cu pișcoturi sau fursecuri „limbă de pisică”.






CREMĂ  BEAUVOIR

Ingrediente:

Pentru fiecare persoană:

1 lingură de rom
1 ou
1 lingură de zahăr pudră

Preparare:

Se amestecă romul, gălbenușul de ouă și zahărul. Se bate albușul bine și se încorporează. Se servește imediat, la cupe.





SUFLEU DE CASTANE

Ingrediente:

300 g pireu de castane (din comerț)
1/2 l lapte
250 g zahăr pudră
6 ouă
75 g unt
2 linguri coniac
1 vârf cuțit de sare

Preparare:

Se freacă pireul de castane cu untul și se adaugă, puțin câte puțin, laptele rece.

Se încorporează coniacul și gălbenușurile, unul câte unul, amestecând mereu. Se bat albușurile spumă (cu puțină sare). Se unge o formă Jena cu unt călduț șu untdelemn.

În formă, se încorporează albușurile cu restul compoziției.

Se coace în cuptor la foc domol, cam 25 minute.



MERINGUE GLACEE CU CĂPȘUNI


Ingrediente:

6 albușuri
375 g zahăr pudră
500 g frișcă
1 l înghețată de vanilie
700 g căpșuni
zahăr tos

Preparare:

Pentru meringue se bat albușurile spumă, apoi, treptat, se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr pudră, bătându-se în continuare (cu tel sau mixer). Când albușurile sunt tari, se adaugă restul de zahăr. Pe o tavă metalică rotundă unsă cu puțin unt și tapetată cu făină se pune, cu ajutorul unui cornet umplut cu albuș, un disc format din 12 cercuri unite. Se pornește din centru. Acest disc trebuie să fie de mărimea unei farfurii mari. Se presară zahăr tos și se pune în cuptorul puțin întredeschis la foc domol, timp de o oră, 1 oră și 10 minute.

Bezeaua nu trebuie să se coloreze. Se dislocă de pe tavă după ce s-a răcit bine.

Se prepară un al doilea disc. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească complet, se netezesc marginile blaturilor și se păstrează resturile.

Se pune primul blat pe un platou și se înconjoară cu o fâșie de hârtie pergament înaltă de 4 - 5 cm. Cercul de hârtie se închide cu o bandă adezivă sau cu un ac. Se umple cu un strat înalt de 2 cm de înghețată de vanilie, un strat de căpșuni și din nou înghețată.

Se pune în congelator. În timp ce prăjitura se întărește, se unge cel de-al doilea blat cu un strat de frișcă înalt de 1 cm, se decorează cu căpșuni, apoi, cu ajutorul cornetului, se completează garnitura cu frișcă.

Se pune la frigider până când prima parte a prăjiturii s-a întărit bine. Se scoate hârtia, se ung marginile cu un strat de frișcă și se aruncă pe ele resturile de meringue.

Se pune al doilea blat și se servește.

Notă: este o prăjitură festivă, de efect, dar se poate prepara numai de cine dispune de un frigider cu un congelator spațios.






PRĂJITURĂ  ”SUCCES” (seamănă cu prăjitura meringue)


Ingrediente:

5 albușuri
1 linguriță rasă de făină
125 g migdale sau alune
125 g zahăr
puțină sare

Pentru crema de unt:

5 gălbenușuri
400 g zahăr
500 g unt
200 g migdale sau alune pralinate
foarte puțină sare

Preparare:

Se bat albușurile spumă. Se presară zahărul, sarea, făina și migdalele date prin mașina de nuci (după ce în prealabil au fost opărite, descojite și rumenite în cuptor). Se bat cu albușurile până când acestea se întâresc. Se ung trei tăvi mai mari cu puțin untdelemn, se umple un cornet cu compoziția de mai sus și se fac discuri cu un diametru de 23 - 25 cm fiecare, în formă de melc. Se lasă în cuptor, la foc foarte domol 45 de minute. Se scot de pe tavă după ce se răcesc, se netezesc marginile și se păstrează resturile.

Pentru crema de unt, se fierbe zahărul cu puțină apă, până când o picătură lăsată dintr-o furculiță pe o farfurie se întărește. Se bat gălbenușurile și se adaugă siropul fierbinte, picătură cu picătură, cum se procedează cu uleiul la maioneză, până când gălbenușurile se albesc și se fac ca o cremă. Se freacă untul spumă cu foarte puțină sare, se încorporează migdalele pralinate  și se adaugă încetul cu încetul la crema de ou, amestecând mereu. Se pune compoziția într-un cornet și se garnisește primul disc începând de la margine spre interior. Se presară jumătate din resturile de „meringue”. Se pune deasupra al doilea disc și se garnisește la fel.

Se unge al treilea disc (pe partea netedă) cu un strat subțire de cremă și se acoperă prăjitura.

Se ține la frigider cel puțin 2 ore.

Se pudrează cu zahăr și se servește foarte rece.