luni, 16 iunie 2014

DIN MITOLOGIA EGIPTULUI - ZEITĂȚI







REGI  ȘI  ZEI  -  câteva  imagini



http://www.thenileandegypt.com/deity/sethiisis.gif

Isis și Seth I


http://www.thenileandegypt.com/deity/qunefertari.gif


Regina Nefertari



http://www.thenileandegypt.com/deity/nefertariisis.gif

Isis și regina Nefertari


http://www.thenileandegypt.com/deity/isissethi.gif

Hator  și Seth I



http://www.thenileandegypt.com/deity/ramsesnefertari.gif


Ramses II și Nefertari aducându-i ofrande lui Isis



Zeii egipteni au „apărut” din dorința oamenilor de a-și explica misterele naturii și creației - explicații care în timp, s-au devenit o adevărată religie. Nilul a fost extrem de important pentru viața egiptenilor, de la viața de zi cu zi până la ceremonii grandioase, el a ocupat un loc deosebit și de aceea, multe dintre zeitățile egiptenilor își leagă apariția, faptele și miracolele de acest fluviu, multe dintre ritualurile ce preamăreau zeitățile, având loc pe malurile lui.

În rândurile ce urmează, evident, nu voi intra în detaliile unei fascinante religii ca cea a vechilor egipteni (nu sunt o expertă - deși studiul este fascinant) dar voi vorbi despre zeii egipteni - așa cum majoritatea dintre noi îi cunoaștem pe cei greci și romani - despre numele și atributele lor.


Dacă cumva, am strecurat vreo greșeală și documentarea mea a suferit vreo neconcordanță, cei care cunosc mult mai bine (mă refer la profesioniști) această religie, sunt bineveniți să adauge sau să corecteze postarea mea.



  ZEII  MAI  IMPORTANȚI  - descriere succintă




 
http://www.thenileandegypt.com/deity/ra.jpg   RA  - (poartă pe cap un disc solar) -  Zeul Soare, cel care a fost de la Începuturi, Dătătorul de Viață, Forța Supremă.





 
http://www.thenileandegypt.com/deity/amon.jpg  AMUN -  Tatăl vieții care mai târziu s-a combinat cu Ra și a devenit Amun-Ra - Regele Zeilor, cel mai puternic în statul zeităților prin atributele sale, ulterior s-a presupus că ceilalți zei sunt doar personificări ale atributelor sale.




OSIRIS, ISIS, SETH și NEPHTHYS au apărut la Crearea Universului (așadar, mai târziu decât Ra).




http://www.thenileandegypt.com/deity/ptah.jpg    PTAH a creat Cerul și Pământul, el n-a fost creat de nimeni, pur și simplu a existat.





 
http://www.thenileandegypt.com/deity/sekhmet.jpg  SEKHMET  - Zeița Leoaică a războiului - a fost soția lui Ptah, cea care împărțea pedepse atât dușmanilor zeilor cât și dușmanilor faraonilor, una din cele mai puternice zeițe.





 
http://www.thenileandegypt.com/deity/seth.jpg  SETH - Zeul Haosului și al distrugerii . Și-a omorât fratele, adică pe Osiris, închizându-l într-un coșciug pe care l-a aruncat în Nil. Era patronul vânturilor, al furtunilor, zeul întunericului, al vrajbei și al tuturor însușirilor malefice.




http://www.thenileandegypt.com/deity/nephthys.jpg     NEPHTHYS - sora și soția (!) lui Seth (pentru cunoscători, asta se întâmpla și cu faraonii, amintiți-vă de Cleopatra) - soră și cu Isis și Patroana Casei Zeilor - se ocupa cu îngrijirea Zeilor așa cum face orice femeie cu membri din familia ei - de aceea este și protectoarea femeilor, a casnicelor și nu numai.





 
http://www.thenileandegypt.com/deity/isis.jpg      ISIS - a fost sora și soția lui Ra - a avut atributul de a-l readuce la viață pe Ra, mult după uciderea lui de către Seth și astfel, l-au conceput pe HORUS. Considerată Mama tuturor celorlalți zei și a Naturii, este cea mai veche zeitate feminină a egiptenilor. Se rugau ei pentru protecției și pentru pace (ea fiind și aducătoare de pace).





 
http://www.thenileandegypt.com/deity/osiris.jpg    OSIRIS  - Zeul Vegetației și al Regenerării - a fost ales să-i judece pe muritorii care doreau să-l urmeze în împărăția cerurilor  - Țara Binecuvântată - (un fel de Judecata de Apoi) și ca muritorul să fie trecut în ceruri, trebuia ca inima lui să fie mai ușoară decât pana Zeiței Ma'at - inima era ușoară atunci când n-o ....„bîntuiau” regretele păcatelor.




 
http://www.thenileandegypt.com/deity/horus.jpg      HORUS - Prinț în cadrul Zeilor - un vultur, a răzbunat moartea lui Osiris, care era tatăl său. Zeu solar al războiului și al Nașterilor (nașterilor de copii) - ca regulă de viață el cerea ca tinerii bărbați să crească cu spiritul dreptății și simțul datoriei.




http://www.thenileandegypt.com/deity/thoth.jpg      TOTH - Zeul Înțelepciunii și al Scrisului ; Creatorul magiei, inventatorul scrisului, profesor pentru oameni, mediator între oameni și zei, cel care se ocupa de „arhiva” zeilor, a dăruit pământenilor Luna și a fost un fel de asistent al lui Ra.




ISIS, împreună cu HORUS, ANUBIS și TOTH au adunat părțile trupului lui Osiris reconstituind întregul corp, l-au înfășurat în bandaje, creând astfel  PRIMA MUMIE.






 
http://www.thenileandegypt.com/deity/hathor.jpg      HATHOR - (poartă coarne și un disc, imagine care uneori duce la confundarea ei cu Horus) - zeița Iubirii, Muzicii, Dansului și Bucuriei, cea care l-a alăptat pe Horus și mai târziu i-a devenit soție. Protectoarea femeilor.





 
http://www.thenileandegypt.com/deity/khnum.jpg        KHNUM  (sau KHENMU) - Zeul Fertilității, numit și Marele Olar pentru că el a creat din lut, oameni și animale apoi a oferit aceste creații lui Ra pentru ca acesta să-și reverse peste ele (oameni și animale) razele dătătoare de viață, însuflețindu-le.





 
http://www.thenileandegypt.com/deity/anubis.jpg      ANUBIS  - Zeul care supraveghea funeraliile, conducea sufletul decedatului în lumea subpământeană și era martor pentru credința și faptele decedatului în fața zeilor.





 
http://www.thenileandegypt.com/deity/sebek.jpg     SEBEK  - Zeu al fertilității și un fel de bodyguard al unor zeități și protector al Faraonilor împotriva magiei „negre” mai ales.



http://www.thenileandegypt.com/deity/mont.jpg       MONTU - inițial un zeu local - din Egiptul de -Sus - zul războiului și al fericirii căminului.





http://www.thenileandegypt.com/deity/min.jpg     MIN  - Zeul fertilității, al sexualității și al călătorilor la Este de Sahara. Salata (planta) era planta sacră, fiind considerată ca având puteri afrodisiace.





http://www.thenileandegypt.com/deity/maat.jpg    MA'AT - Personificarea ordinii fundamentale a Universului, patroana adevărului, a justiției și a ordinii universale.




http://www.thenileandegypt.com/deity/neith.jpg  NEITH - Zeița războinicilor, ea binecuvânta armele ostașilor dar și ale vânătorilor, patroana imparțialității, a ceremonialului de înfășurare a mumiilor, patroana berii funerale (o băutură specială pentru ceremonialul înmormântării, o bere).



http://www.thenileandegypt.com/deity/anubis-dog.jpg  ANUBIS - o altă reprezentare a zeului șacal, păzitor al Lumii Morților.




http://www.thenileandegypt.com/deity/nut.jpg  NUT  -  Zeiță care înghițea Soarele pe timp de noapte pentru ca în zori să-l renască.



Evident sunt mai mulți, eu i-am prezentat pe cei mai importanți; mai sunt „semi-zei” aidoma celorlalte mitologii și muritori care capătă puteri speciale în urma unor evenimente speciale.