marți, 21 ianuarie 2014

STILUL DIRECTOIRE 1792 - 1804

Sufragerie stil directoire
Este neoclasic și marchează o perioadă de tranziție între regimul monarhist desființat de revoluție și epoca napoleoneană. Toate piesele sunt inspirate de antichitatea etruscă. (Poporul etrusc a trăit în Italia de azi și a fost cucerit și asimilat de romani). Chiar și  vasele ornamentale, lampadarele și argintăria - puține, câte se văd în muzee - sunt concepute în spiritul etrusc.

Interioarele acestui stil sunt lambrisate sau pictate. Există însă și multe cu pereții acoperiți cu tapete sau țesături speciale. Culorile sunt tot pastelate, alb, gri-deschis, verde de apă și vibrate cu filete subțiri ale acelorași culori, dar în tonuri ceva mai închise.

Pictura pereților de interior cuprinde și imitații de  jasp sau marmure false. Decorația murală încorporează motive pompeene și uneori medalioane cu fond monocrom, având în interiorul lor camee albe.

Stofele, draperiile etc., purtând aceleași însemne ornamentale, sunt mai reduse ca număr decât în stilul anterior.

Panourile pictate pe pereți, ca și cele  de lemn, nu sunt în întregime decorate. Un singur motiv central marchează intervenția artizanului. Motivele folosite sunt: sfinxul purtând pe cap un coș cu fructe, ornamente romboidale, meandre, palmete, vase, figuri feminine înaripate.
Pair Of 18th C. Wall Mounted Cherubs
Decorațiuni murale - amorași

Decorațiile murale, deși sunt predominant în tonuri deschise, încorporează uneori și tonuri mai terne.

Ușile poartă în partea de sus un semicerc ornat cu un relief discret. Camerele aveau parchet ceruit și acoperit cu mochetă uni sau covoare.
Pair of Directoire Ormolu and Patinated Bronze Figural Candlesticks
Sfeșnice - stil Directoire

Lămpile erau aplice cu trei brațe, cel mai adesea formate din  cornuri ale abundenței sau busturi de amorași, lustre din bronz aurit și cizelat, ornate cu cristale sau cristale de stâncă și, bineînțeles, sfeșnice.

Șemineele erau simetrice, din marmură albă, cu coloane la colțuri. Pe tăblia de sus a piesei se plasau sfeșnice, statuete de bronz imitând pe cele care fuseseră descoperite la Pompei. (S-au folosit puține bibelouri). Linia generală a interiorului relevă simetrie.

Covoarele țesute cu flori, medalioane și cariatide pe fonduri de verde sau brun, tapiserii cu motive florale și fructe, țesături, ca satenul uni sau reiat, damascurile, catifelele, țesăturile de bumbac, brocarturile cu palmete, lebede, sfincși,  piramide sau cu multe reieuri ori cadrilaje alcătuiesc textilele inerioarelor Directoire.

Numărul pieselor de mobilier era mai redus față de stilul anterior. Ele se lucrau mai întâi din acaju, apoi din lămâi, arțar, ulm, ce se colorau în culori deschise, pe care se pictau motivele luate din registrul stilului. Cele mai frecvente sunt palmetele, vasele antice, unele cu relief, coloanele, leii înaripați, rozetele înscrise într-un romb, dragonii, sirenele, busturile feminine, sfincșii cu panere pe cap, precum și unele simboluri puse în circulație de Revoluție: cocarde, trofee, căști, Victoria înaripată și purtând o liră, ramuri de stejar, boneta frigiană, capul cocoșului galic cu un ochi foarte bine marcat.
Comodă stil Directoire - sertarele superioare mai înguste

În sculptura de pe frontoanele mobilierului apare și rombul, în care se înscrie de obicei o floare stilizată - margarete, rozete, etc.,

Bronzuri erau puține, dar existau plăci de aramă în formă de romb, ecusoane, capete de animale, mici măști plasate mai ales la închizătorile ușilor, ca și baghete înguste pentru sublinierea unor contururi.
Directoire Furniture
Mobilă stil Directoire
Comodă stil Directoire - sertarul de sus mai îngust

Postamentele și picioarele mobilelor sunt drepte și terminate adesea în câte o bulă. Câteodată, foarte rar, sunt și în forma labelor de animale. Principalele piese de mobilă: paturile cu două căpătâie. Aceste căpătâie aveau partea superioară ușor înclinată în afară și erau susținute de coloane detașate. Există și paturi mai simple, de metal.

Comodele simple, geometrice, cu trei sertare - cel de sus e mai îngust decât celelalte - au la unghiuri coloane în cariatide.
Schelet de fier - pat Directoire (cu 2 capete)

Scaunele și fotoliile sunt fie din acaju, fie din lemn pictat, cu spătarele ușor concave și terminate sau în unghi ascuțit sau în volute ușor răsfrânte în afară. Există și scaune în formă de gondolă, cu spătarul ca un oval înscris într-un dreptunghi. Motivele sunt aplicate în partea  superioară a spătarului sau în ovalul lui.  Tot în acest stil există și scaunele cu spătar ajurat, după moda englezească.
Scaune stil Directoire

Fotoliile au aceleași caractere ca și scaunele, au însă brațele terminate în bule sau volute. Ele se sprijină pe balustre.  Toate frontoanele pieselor purtau ornamente sculptate sau pictate.
Fotoliu stil Directoire
Sufragerie Directoire - Masa alonjabilă

Mesele de sufragerie sunt toate alonjabile, cu patru sau șase picioare. Există și câteva tipuri de măsuțe și gheridoane, cu o bază ca de trepied.
Oglindă stil Directoire (găsită într-un magazin de vechituri din Paris)

Mobila tipică a acestui stil este oglinda basculantă prinsă între două coloane verticale și având un soclu masiv. Aceasta este psyche și are adesea două brațe în lături pe care sunt fixate sfeșnice (din metal cizelat).

Întreaga ornamentație a acestui stil a adoptat - după campania lui Napoleon în Egipt - ornamente egiptene.

În perioada de consulat, ambianța și tot mobilierul devin mai elegante și mai rafinate.
Directoire French Interior
Interior Directoire - culori pastelate

Perioada aceasta este marcată în arta decorativă de  către un mobilier roșu din acaju, cu ornamente de  bronz.

Tot în această perioadă apare cunoscuta formă de pat lansată de Juliette Recamier. Originalul era din acaju masiv, cu splendide aplicații de bronz aurit.

sursă imagini : http://www.furniturestyles.net/european/french/directoire.html
                      http://www.antique-prints.de/shop/catalog.php?lang=ENG&list=KAT13&seg=2


La Folie Du Jour, Directoire, d´après Boilly, 1798

Moda Directoire -
schiță de Boilly 1798