vineri, 17 ianuarie 2014

RECOMANDĂRI DE COMPORTARE ÎN SOCIETATE - COMPORTAREA ÎN TIMPUL MESEI




http://janeaustensworld.files.wordpress.com/2011/05/dining-3.jpg


Persoanele ce sunt invitate să participe la o masă trebuie să cunoască regulile de comportare în astfel de ocazii. Numai prin respectarea lor se arată stima pentru gazdă și ceilalți invitați și se poate face dovada unei bune creșteri.



couverts

- Invitații trebuie să vină la masă îmbrăcați cu îngrijire, iar bărbații să nu-și scoată hainele (sacourile,etc - să nu rămână în cămașă) în timpul mesei. Dacă este foarte cald și gazda invită bărbații să-și scoată haina, atunci se va scoate vestonul și se va așeza pe spătarul scaunului.

- Pieptănatul, aranjatul costumului, rujarea sau pudrarea se va face cu discreție înainte de intrarea în sala în care a fost așezată masa.

- În timpul mesei, invitatul va căuta să nu-și deranjeze vecinul din dreapta și din stânga. Va apropia scaunul de masă astfel ca pieptul său să fie la circa 10 cm de masă. Coatele nu se pun pe masă, iar picioarele nu se vor întinde sub scaun, dar nici nu se vor întinde înainte spre a deranja invitatul așezat vizavi.

- Șervetul de pânză nu se așează la gât, ci pe genunchi pliat în două sau trei, iar la sfârșitul mesei se așează pe masă, în stânga farfuriei.

- Nu se mănâncă în grabă sau cu nervozitate. Nu se umple gura cu multă mâncare, nu se bea și nu se vorbește cu gura plină. Dacă este greu să se împiedice mișcarea puțin grațioasă a maxilarelor, buzele, în schimb, trebuie să fie întotdeauna închise în timpul mestecatului.

- În timpul mesei, corpul stă drept, numai capul se apleacă deasupra marginii mesei. Când se duce mâncarea la gură, partea superioară a corpului nu trebuie să se miște; ducerea mâncării la gură se face cu antebrațele, fără a antrena mișcarea brațelor și a umerilor.

- Lingura și cuțitul se folosesc numai cu mâna dreaptă. Dacă se folosește numai furculița, ea se ține în mâna dreaptă, însă dacă se folosește și cuțitul, atunci furculița se ține cu mâna stângă. Lingura se ține ca un stilou (sau creion) între degetul mare și arătător, mânuind-o cu degetul mijlociu. Cuțitul se ține între degetul mare și cel mijlociu, apăsându-se pe mâner cu degetul arătător. În orice caz, nu se apasă cu arătătorul pe dosul lamei cuțitului.

- În timpul ce se mănâncă, tacâmurile se țin ușor deasupra farfuriei, fără a le ridica cu vârful în sus sau a gesticula cu ele.

- Gestul de a se ține în sus degetul mic când se mănâncă sau se bea nu este recomandabil !!!

- Carnea se taie numai pe măsură ce se mănâncă, bucățică cu bucățică și nu toată deodată.

- Când se bea, tacâmurile se așează pe farfurie, încruțișate, cuțitul cu mânerul spre dreapta și lama spre stânga, iar furculița cu mânerul spre stânga și dinții spre dreapta cu vârfurile în sus. După terminarea fiecărui fel de mâncare, furculița se așează paralel cu cuțitul, cu dinții în jos, mânerele fiind așezate spre dreapta.

- Masa trebuie să se desfășoare într-o atmosferă de liniște. Se va evita ciocnirea tacâmurilor și a veselei, plescăitul, sugerea dinților pentru scoaterea resturilor de mâncare, cât și alte zgomote inutile și neplăcute.

- Semnul de începere a mesei îl dă gazda femeie, care poate să se adreseze invitaților cu câteva cuvinte (de ex.: „Vă rog să vă serviți), sau cu un simplu gest, invitând oaspeții să mănânce. Semnalul la băut îl dă gazda bărbat.

- Nu este politicos să se servească prea puțin sau să se lase mâncare în farfurie. Curtoazia obligă ca invitatul să mănânce întreaga porție. În caz contrar, gestul ar putea fi considerat un afront adus gazdei. De aceea, este bine să se servească atât cât se poate consuma.

- Când se servește din platou, se ia bucata de preparat cea mai apropiată. Nu se va alege și nici nu se va răscoli prin platou pentru a găsi bucata preferată.

- Feliile de pâine sau chiflele nu se taie cu cuțitul, ci se rup cu mâna, atunci când este nevoie. Ele se rup cu mâna dreaptă, în timp ce sunt ținute cu mâna stângă. Este nepoliticos să fie rupte cu o singură mână, direct de pe fața de masă.

- Nu se înconjoară cu mâna farfuriadin care se mănâncă.

- Marginea farfuriei trebuie să rămână curată indiferent de felul mâncării. Oasele și alte resturi se pun grămadă într-un colț al farfuriei atunci când nu ni se oferă o farfurioară specială.


- Există unele alimente și preparate care se mănâncă cu degetele. Așa sunt de exemplu: biscuiții, fursecurile, sandvișurile mici, cireșele, strugurii etc. Dacă la o masă se servesc și astfel de fructe, atunci în dreptul fiecărui invitat se va așeza, câte un bol cu apă, în care se pune o bucățică de lămâie sau câteva petale de flori. În aceste boluri, invitații își clătesc degetele și apoi se șterg pe șervet.

- Este cu totul nepoliticos să se ducă cuțitul la gură și să se mănânce direct de pe cuțit. Cuțitul nu se folosește decât pentru a tăia carnea și alte câteva feluri de mâncare, la care nu se poate folosi doar furculița. Mâncărurile din ouă, cartofi, tocăturile din carne (chiftelele, terinele -terinele sunt niște pateuri franțuzești care se servesc chiar în vasul „terină” sau sunt feliate - mititeii) se taie cu furculița, ajutându-ne numai de o bucățică de pâine, ținută în mâna stângă.

- Când cade jos un tacâm, se ridică, se pune pe marginea mesei și se cere altul.

- Supele și băuturile în pahare se servesc pe partea dreaptă a invitatului în timp ce toate celelalte preparate se servesc pe partea stângă.

- Serviciul începe cu femeia care ocupă locul de onoare, în dreapta gazdei bărbat, ultima femeie servită fiind gazda; se trece la bărbați, începându-se cu bărbatul ce ocupă locul din dreapta gazdei femeie și se termină cu gazda bărbat.

- Când se face o urare (un toast) se ridică paharul la înălțimea ochilor, numai dacă el conține vin sau o altă băutură alcoolică. Nu se ridică pahare ce conțin apă, suc de fructe sau o băutură caldă. Dacă în timpul unei astfel de urări bărbații se ridică de pe scaune, femeile pot rămâne jos.

- Sarea nu se ia cu mâna sau cu cuțitul cu care se mănâncă. Se va folosi pentru aceasta un cuțit nefolosit sau lingurița pentru sare. La fel se întâmplă și cu alte condimente.

- Preparatele prea fierbinți se vor lăsa să se răcească și apoi se vor consuma (nu se suflă în supă etc.)

- Supele nu se sorb cu zgomot, iar lingura se va umple numai 2/3 dincapacitatea ei. Lingura cu supă se duce la gură și se înghite conținutul prin vârful ei și nu pe latură.

- Înainte de a bea din pahar, ne vom șterge discret la gură cu șervetul pentru a nu lăsa urme pe pahar.

- Toate preparatele se consumă încet, fără nici o urmă de lăcomie, indiferent cât de mult ne-ar plăcea sau cât de foame ne-ar fi. Băutura din pahare nu se bea deodată, ci numai cu înghițituri mici luate la intervale.

- Plăcinta cu brânză (și alte preparate de patiserie asemenea) se mănâncă cu mâna, numai dacă este de dimensiuni mici, iar dacă este de dimensiuni mari se mănâncă cu furculița și cuțitul.

- Consomeurile (supele simple) se servesc în cești cu linguri de desert (mici). A doua jumătate de ceașcă se bea direct din ceașcă.

- Când se consumă supe, nu se apleacă farfuria pentru a lua și ultimele linguri. (Englezii totuși apleacă farfuria spre exteriorul lor - nu cu marginea dinspre noi , deci).

- Nu se pune niciodată pâine în supe, ciorbe sau consomeuri.

- Peștele se mănâncă cu tacâmul de pește (cuțit și furculiță) iar în lipsă cu două furculițe. Se dezosează pe farfurie și apoi se mănâncă. Dacă totuși ajunge vreun os în gură, el se ia pe furculiță și se așează la celelalte oase de pe farfurie.

- Când se mănâncă melci, carnea se scoate din cochilie cu furculița specială, se pune în lingurița pentru melci, se toarnă peste carne sosul din cochilie și se mănâncă.

- Pasărea se mănâncă, de obicei, cu furculița și cuțitul, chiar dacă gazda a pus pe masă boluri cu apă pentru clătit degetele.

- Macaroanele (și spaghetele) se mănâncă cu furculița și cu lingura sau după obiceiul italian numai cu furculița. În primul caz, macaroanele se iau în lingură cu mâna stângă, ajutându-ne cu furculița, care se ține cu mâna dreaptă. În al doilea caz, furculița se ține vertical, se învârte puțin, până ce o cantitate de macaroane s-a înfășurat în jurul ei, apoi se duce la gură.

- Semnalul ridicării de la masă îl dă gazda femeie, după ce a verificat dacă toți invitații au terminat de mâncat. În caz că gazda a uitat să facă aceasta, invitatul ce nu a terminat de mâncat nu se va apuca să termine în grabă ce mai are de mâncat sau de băut, ci va  pune șervetul pe masă, lângă farfurie, se va ridica de la masă și va urma pe ceilalți invitați, fără să dea semne de  nemulțumire.




3249162_spring9 (629x700, 261Kb)