sâmbătă, 21 decembrie 2013

ARTA DECORATIVĂ A RENAȘTERII - RENAȘTEREA ÎN RUSIA

http://www.travelallrussia.com/uploads/images/images/catherine%27s_palace.jpg


Palatul de iarnă - Sankt  Petersburg

Mișcarea înnoitoare a cadrului construit cunoaște un mare avânt la începutul secolului al XVIII-lea, o dată cu fondarea orașului St. Petersburg, în timpul lui Petru cel Mare. Uriașa personalitate a țarului reformator Petru I (început de secolul al XVIII-lea) și-a pus amprenta și în domeniul arhitecturii și artelor.

Trebuie observat că anterior secolului al XVIII-lea existau în Rusia monumente de incomparabilă frumusețe. Catedrala Sf. Sofia din Kiev, construită în secolul al XI-lea, cu mozaicurile ei bizantine, este unul dintre ele.






Catedrala Sf. Sofia - Kiev


Tot în secolul al XI-lea s-au construit catedralele de la Smolensk și Novgorod.





Novgorod - Catedrala Sf. Sofia



În secolul al XIV-lea se înalță Kremlinul iar în secolul al XV-lea se înalță, la Moscova,  catedrala Adormirea Maicii Domnului. În acest timp, la curtea țarilor moscoviți lucrează meșteri angajați din atelierele italienești. Dar în secolele în care unele state europene își făureau unitatea națională, peste pământul rusesc au trecut valuri de invazii care distrugeau totul. Și apoi iar începea reconstruirea.

Caracteristic monumentelor rusești de cult este cupola în formă de bulb de ceapă.


Spre sfârșitul secolului al XVIII, arhitecții ruși care studiaseră în Occident, încep să rezolve nu numai problema construirii unor clădiri, ci îndeosebi configurarea unor orașe noi. În această perioadă, începe construcția Palatului Amiralității, a cărui fațadă pe cheiurile Nevei se remarcă prin armonia clasică. Fleșa lui aurită ca o cupolă de veche biserică rusă, servind ca far, dă o impresie de măreție.


Palatul Amiralității - se observă fleșa servind ca far


Tot clasică este și catedrala din același oraș - Sankt Petersburg -, începută la sfârșitul secolului al XVIII-lea. După exemplul acestor clădiri și al altora, s-a răspândit  clasicismul în multe orașe rusești.

În ceea ce privește arhitectura interioarelor,  ea este de tip renascentist, cu multe elemente de  tradiție autohtonă. În timpul campaniei lui Napoleon (începutul secolului al XIX-lea), s-au distrus multe clădiri. Moscova a fost arsă. După instaurarea păcii, începe o amplă mișcare de reconstrucție. Interioarele sunt decorate după gustul aristocrației în spiritul stilurilor pe deplin închegate în Franța. Predomină o simplitate și o armonie clasică, dar și o  anume încărcătură barocă.


MOBILIERUL de foarte bună calitate - mai ales cel din lemn de Carelia - este la fel de artistic lucrat ca în cele mai reputate țări din Europa de vest.



reception room opulent russian palace ornate ceilings


Palatul de Iarnă - Sankt Petersburg - interior


În palatele de la Tarskoe Selo, în Ermitaj, în muzeele din Moscova, se pot vedea splendide piese, opere ale ebeniștilor, orfevrierilor, feronierilor ruși. Există în Tarskoe Selo și un anume rococo plin de romantism.




Tarskoe Selo - Pușkin




Tarskoe Selo - salonul turcesc
Stucatura unor interioare și mobilierul încântător relevă această trăsătură. Dar ceea ce este remarcabil în arta decorativă rusească este creația anonimă, datând probabil din evul mediu. Există splendide picturi pe lemn și altare de biserici, uși de strane și obiecte de cult, a căror ornamentație demonstrează o uimitoare migală și pasiune pentru frumos.





Pocal - Renașterea rusă


De fapt, artele populare și-au păstrat autonomia.

În bijuterii și tapiserii se simte un anume bizantinism, dar cu trăsături specific autohtone.








Renașterea rusă -


http://ffaasstt.swide.com/wp-content/uploads/2014/04/Faberge-egg-736x432-horizontal.jpg



Renașterea Rusă - Ou Faberge