duminică, 15 ianuarie 2012

Artistul Ilustrator HARRISON FISHER - 1875 - 1934





Harrison Fisher s-a născut în Brooklyn, și a fost fiul lui Felix Fisher şi nepotul Hugh Fisher Antoine, artişti, imigranţii din Boemia. In 1886 familia s-a mutat de la New York  în oraşul de Alameda (CA), lângă San Francisco, iar  mama sa a murit  doi ani mai târziu.
 În 1893 cu imagini cu bunicul său - Antoine Fisher a fost prezent la Expoziţia Mondială  din Chicago, și i-au adus  succes artistului astfel încât el a fost chiar în măsură să deschidă un studio  în San Francisco. După ce familia a ajuns în California, tatăl artistului - Felix Fischer, a început să predea cursuri de artă și pe cei  doi fii ai săi, luându-i în călătorii în aer liber , de-a lungul  coastei Pacificului, plimbări în care făceau  schiţe de peisaje.
Harrison s-a dovedit foarte talentat și desena extrem de frumos încă de la șase ani. Așadar, pentru el a fost foarte ușor să-și asigure un venit în timpul anilor de studii de la Institutul de Artă Mark Hopkins - vindea ilustrații pentru ziarele locale.



O revistă foarte populară a vremii, l-a angajat permanent pe Fisher ca ilustrator așa încât el a fost nevoit să-și ia un studio separat pentru a se concentra asupra muncii.
Câțiva ani mai târziu a fost angajat de William Randolph Hearts la !San Francisco Examiner” unde ilustra știrile și diversele evenimente.


In 1897, Fisher a fost angajat desenator şi ilustrator la revista de renume ” Puck Magazine”. Numele lui a devenit cunoscut și popular și Fisher s-a bucurat de recunoaşterea şi faimă.

  Până în 1900, el a primit contacte-comenzi de cele mai renumite reviste din America.
  Cel mai mare succes a fost legat de fotografiile sale atât de vii cu frumoase fete  americane, pe care el a semnat indecent "Girls Fisher.” (Fetele lui Fisher).

Astfel, el a devenit un ilustrator pentru "femeia ideală americană."


În martie 1908, revista "Success» a publicat un articol de Oliver Oppa, care a criticat furios imaginile lui Fischer: "Într-un moment  în care salariul unei femei de vârstă medie este de aproximativ 5 dolari pe săptămână, o fată, descrisă de Fischer, trăiește în vile de lux în Newport, joacă tenis sau călătorește în " mașinile milionarilor noștri, în cluburi de ţară."

 Charles Gibson, Dan a început "galeria  frumuseţilor  de lux", dar în 1905 a murit, aşa că Fischer, a fost succesorul său natural şi popular.


In iunie 1910, "Cosmopolitan" a publicat un articol despre artist, care a fost numit "părintele a mii de fete", poreclă ce i-a rămas  pentru totdeauna.



În 1913, o revistă olandeză a menţionat că Fisher câştigă mai puţin de şaptezeci şi cinci mii de dolari pe an. Între 1907-1914, "American Beauties Fisher" a fost publicată în formă de album de artă  pentru mai mult de 12 de ori. Opera de artă a lui Fisher a apărut pe mai mult de 80 de cărţi poştale. Din 1913 până la moartea sa în 1934, Fisher a creat aproape fiecare copertă a revistei "Cosmopolitan".

Harrison Fisher nu a fost niciodată căsătorit, dar secretara lui, Kate Clemens, a fost însoţitoarea lui constantă şi parteneră.

În timpul Primului Război Mondial, Fischer și-a demonstrat patriotismul prin ilustrarea gratuită de postere pentru guvernul SUA .


Când artistul a murit în 1934, averea sa a fost estimată la 297 061 de dolari, cu excepţia imobiliarelor din Westport, Connecticut şi California.
Picturile sale au fost evaluate foarte scăzut și s-a  explicat că pentru ilustraţiile lui el a plătit deja şi ele sunt publicate, prin urmare, "sunt de fapt foarte mică valoare."
Aproximativ 113 picturi au fost evaluate la 565 dolari şi 53 de portrete la 159 dolari. După moartea lui Fisher o rudă a artistului a strâns un stoc de câteva imagini, iar restul mai mult de 900 de lucrări de patrimoniul său artistic, le-a ars!